Μετέωρα, το πέτρινο δάσος

    Ένα ταξίδι στο πέτρινο δάσος των Μετεώρων . Θα μείνετε έκθαμβοι από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος.

    Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα . Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.

    Θα επισκεφτούμε την Μονή του Μεγάλου Μετεώρου , που ιδρύθηκε από τον Όσιο Αθανάσιο Μετεωρίτη, τον 14ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Μετά την Μονή Ρουσάνου ( 14ο – 16ο αιώνα ) , αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος , που είναι γυναικείο μοναστήρι . Θα ακολουθήσει η Μονή Αγίας Τριάδος ( 1362 -1475 ) και η Μονή Βαρλαάμ (16ο αιώνα ) αφιερωμένη στους Άγιους Πάντες και στους Τρεις Ιεράρχες . Θα συνεχίσουμε με την Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά του 14ου αιώνα και την Μονή του Αγίου Στεφάνου , η οποία ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι .

    Στη σκιά των επιβλητικών βράχων των Μετεώρων είναι χτισμένη η γραφική πόλη της Καλαμπάκας . Εκεί θα απολαύσουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα . Σε μικρή απόσταση βρίσκετε το Σπήλαιο της Θεόπετρας . Το σπήλαιο άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή ( η οποία αρχίζει περίπου πριν 130.000 χρόνια) μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π..Χ.) . Μεταξύ άλλων, στο σπήλαιο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής – Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

    Στον δρόμο της επιστροφής θα περάσουμε από την περιοχή των Θερμοπυλών. Το όνομα της , το έχει δώσει ο ήρωας Ηρακλής εξαιτίας των θερμών πηγών που υπήρχαν αλλά και για τα δύσβατα στενά της περιοχής . Το 480 π.χ. στα στενά των Θερμοπυλών οι ολιγάριθμες ελληνικές δυνάμεις αποτελούμενες από 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα αντιμετώπισαν τις πολυάριθμες δυνάμεις των Περσών υπό την αρχηγία του βασιλιά Ξέρξη Α’ . Ο Ξέρξης έστειλε πρεσβευτή για να πείσει τον Λεωνίδα να καταθέσει τα όπλα. Η απάντηση του Λεωνίδα ήταν «Μολὼν λαβέ» (Έλα να τα πάρεις!) Απέναντι από το σύγχρονο μνημείο του Λεωνίδα, βρίσκεται χαμηλός λόφος, που έχει ταυτιστεί με τον Κολωνό, όπου διεξήχθη η τελική φάση της μάχης των Θερμοπυλών. Σύμφωνα με την αφήγηση του Ηρόδοτου εκεί τάφηκαν οι πεσόντες της μάχης , μιας μάχης από τις σημαντικότερες στην παγκόσμια ιστορία .

    Το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του και ο προσωπικός σας οδηγός θα σας μεταφέρει πίσω στο ξενοδοχείο ή το κρουαζιερόπλοιό σας .

    Όροι και προϋποθέσεις

    1. Οι τιμές είναι προκαθορισμένες και περιλαμβάνονται όλοι οι φόροι.
    2. Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούςχώρους, όπως επίσης φαγητό ή ποτά.
    3. Οι οδηγοί δεν μπορούν να σας ξεναγήσουν στους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς δεν είναι επαγγελματίες ξεναγοί.
    4. Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Ομοσπονδία Ξεναγών και μπορούμε να σας κλείσουμε έναν, εάν το χρειάζεστε.
    5. Οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδρομής , μπορούμε να σταματήσουμε, έτσι ώστε να τραβήξετε φωτογραφίες, να πιείτε ένα ποτό ή φαγητό , να ψωνίσετε ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
    6. Η σειρά των επισκέψεων, στις περιηγήσεις, μπορεί να αλλάξει βάση των συνθηκών.
    Κράτηση